Tarihi
Akseki'nin Adı
Zaman zaman, yöre adı olarak Marulye ,Marala ve Akseki kelimeleri kullanıla gelmiştir. Bütün bu kelimelerin nereden geldiği bilinmemektedir. Böyle olmakla beraber, aşağıda sıralanan söylenti ve yakıştırmalar, hep bu kelimelerin çıkış yerini açıklamaya çalışır.
A- Roma hakimiyetinin Akseki'yi de içine aldığını düşünürsek; Romalılar'da bir unvan ismi olan (MARO) kelimesiyle (Marulye, Marala, veye Marla) sözcükleri arasında ilgi kurmak mümkündür.
B- Osmanlı imparatorlugu sırasında, Marulye, küçük bir köy olup, etrafında kurulan pazara AKSEKİ PAZARI denildiginden, burası da aynı adla anılmıştır.
C- Fatih Sultan Mehmet zamanında, Fatih'te Akseki Kemallettin adında bir alim oturur. Padişah bu alimin taifesini o zaman nüfusu az olan Marlaya gönderir. İşte bu alimin ismine izafeten bu yöreye, AKSEKİ denir. (İstanbul'da bu fikri kuvvetlendirici bazı belirtileri görmek mümkündür. Zira Fatih Semti'nde Akseki Caddesi, Akseki Camii Sokağı ve Akseki Mescidi vardır. Ayrıca olay; Fatih zamanında Anadolu'yu Türkleştirme ve Müslümanlaştırma siyasetine de uygun düşmektedir.)
D- Eski bir söylentiye göre; bölgede çok ağa ve bey ile bunlara ait büyük at sürüleri varmış. Zaman zaman bu sürüler birbirine karışınca atları ayırmak bir mesele olurmuş. Yalnız, Akseki yöresindeki ağaların atlarının dört ayağı da sekili olduğundan bu bölgeye ait atlar hemen ayrılırmış. Bu beylerin ve atların ünü o kadar yayılmış ki bu atlar nerede görülürse görülsün Aksekili at olarak isimlendirilmiş, bundan dolayı bu bölgeye AKSEKİ denilmiştir.
E- Son anlatacağımız yakıştırma, Akseki kelimesini dil-bilim yönünden inceleyerek coğrafi yapı ile bağlantı kurar. Akseki sözcüğü birleşik bir kelime olup, takısız tamlamadır. Ak+seki kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Seki sözcüğü coğrafi bir terimdir. Merdiven basamakları gibi kademeli bir araziyi ifade eder. Yörenin doğal görünümü de beyaz kalkerli olduğundan bu beldeye AKSEKİ denilmiştir.
Batı Toroslar' ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi'nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872' ye kadar Akseki ismi ile Alanya' ya bağlı iken daha sonra Antalya' ya bağlanmıştır. Manavgat ve Seydişehir İlçelerinin kurulması sonucu birçok köy bu ilçelere bağlanmıştır. 1936 yılında Akseki'ye bağlı bir belde olan Gündoğmuş, 1990 yılında da İbradı ilçe yapılarak Akseki' den ayrılmıştır.
Manavgat Irmağı'nın oluşturduğu büyük bir vadi ile Toroslar' ın genel yapısına uygun engebeli ve dağlık görünüm arz etmektedir. Doğusunda Gündoğmuş ve Bozkır, batısında Manavgat ve İbradı , kuzeyinde Beyşehir ve Seydişehir, güneyinde Manavgat ve Gündoğmuş ilçeleri yer alır. Arazinin büyük çoğunluğu sedir, çam ve köknar ağaçları ile kaplı olup, yer yer Akdeniz tipik bitki örtüsü olan maki türü bodur ağaçlara rastlanmaktadır. İlçenin rakımı 1050 metredir. Yüzölçümü 2.083 km² dir.